Επειδή το πλαστικό είναι ένα υλικό που χρησιμοποιούμε καθημερινά στη ζωή μας καλό θα ήταν να δούμε πόσα γνωρίζουμε για αυτό.
Ιστορία: Οι άνθρωποι προσπαθούσαν πάντα για να βελτιώσουν τα υλικά που χρησιμοποιούσαν, τα οποία θα προσέφεραν πλεονεκτήματα που δεν έβρισκαν σε φυσικά προϊόντα. Η παραγωγή των πλαστικών υλικών ξεκίνησε με τη χρήση φυσικών πόρων με ιδιότητες πλαστικών όπως η μαστίχα και γόμα. Στη συνέχεια, με την εξέλιξη της τεχνολογίας έγινε η χημική τροποποίηση φυσικών πόρων (π.χ. καουτσούκ, νιτροκυτταρίνη). Πιθανόν, το πρώτο δείγμα που εφευρέθηκε ήταν από τον Alexander Parkes το 1855. Σήμερα αυτό το υλικό το ξέρουμε ως ζελατίνη. Ένα άλλο υλικό, το πολυβινυλοχλωρίδιο, γνωστό σε όλους μας ως PVC, αρχικά πολυμερίστηκε μεταξύ 1838-1872. Μια ακόμη η σημαντική ανακάλυψη έγινε το 1907, όταν ο Leo Baekeland δημιούργησε τον βακελίτη. Ήταν το πρώτο εξ’ ολοκλήρου συνθετικό μαζικής παραγωγής πλαστικό .Τα πλαστικά προέρχονται από οργανικά προϊόντα. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πλαστικού, προέρχονται από την φύση, όπως η κυτταρίνη, ο άνθρακας, το φυσικό αέριο, το αλάτι και ασφαλώς το ακατέργαστο πετρέλαιο.Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τρόπους μείωσης της χρήσης του πλαστικού και βάζουν το δικό τους λιθαράκι για την απομάκρυνση ενός υλικού που κατακλύζει τους ωκεανούς, γεμίζει τις χωματερές, καταστρέφει την άγρια ζωή και αλλάζει την ίδια τη γεωλογική εικόνα του πλανήτη μας.
Αποφύγετε τα πιο επικίνδυνα πλαστικά
Στο κάτω μέρος των πλαστικών συσκευασιών αναγράφεται ένας αριθμός, από το 1 ως το 7, μέσα σε ένα τρίγωνο που διαγράφουν τρία τόξα. Τα χειρότερα πλαστικά είναι: #3 – Πολυβινυλοχλωρίδιο, ένα εξαιρετικά τοξικό πλαστικό που περιέχει επικίνδυνα πρόσθετα όπως μόλυβδο και φθαλικές ενώσεις. Χρησιμοποιείται στα πλαστικά περιτυλίγματα, σε ορισμένες συμπιεζόμενες φιάλες, σε βάζα φυστικοβούτυρου και σε παιδικά παιχνίδια. #6 – Πολυστυρένιο (ή πολυστυρόλιο), πλαστικό που περιέχει στυρόλιο, μια τοξίνη που βλάπτει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Χρησιμοποιείται στο φελιζόλ, στα πιάτα και τα μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης,
στα πλαστικά ποτήρια καφέ μιας χρήσης κλπ. #7 – Πολυανθρακικά και άλλα πλαστικά: περιέχουν δισφαινόλη A. Αυτό το πλαστικό βρίσκεται σε αλουμινένιες συσκευασίες, πλαστικά κύπελλα, φιάλες ενεργειακών ποτών, χυμούς και μπουκάλια κέτσαπ.
Η μόλυνση από πλαστικό προκαλεί μια κρίση ισάξια της κλιματικής αλλαγής, καθώς μολύνει κάθε φυσικό σύστημα και ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό οργανισμών στον πλανήτη. Μπορεί η παραγωγή των αναλώσιμων πλαστικών να έχει αυξηθεί δραματικά, τα τελευταία 20 χρόνια, όμως δεν ακολούθησαν τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης τα συστήματα που προστατεύουν το περιβάλλον από αυτά", αναφέρει η οργάνωση Surfers Against Sewage.
1.000.000 πλαστικά μπουκάλια
Ένα εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια πωλούνται κάθε λεπτό παγκοσμίως, ένας αριθμός που θα αυξηθεί κατά 20% μέχρι το 2021 σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι περιβαλλοντολόγοι δηλώνουν ότι διαμορφώνεται μια νέα κρίση το ίδιο επικίνδυνη με την κλιματική αλλαγή. Νέα στοιχεία που έχουν συλλέξει εταιρείες συσκευασίας τροφίμων, την οποία παρουσιάζει ο βρετανικός Guardian, αποκαλύπτουν ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας υπολογίζεται ότι ετησίως θα πωλούνται σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια. Αυτό σημαίνει ότι κάθε δευτερόλεπτο θα αγοράζονται 20.000 μπουκάλια νερού - τάση που προκύπτει από την αποδοχή των καταναλωτικών μοντέλων της Δύσης από χώρες της ανατολικής Ασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 πωλήθηκαν 480 δισεκατομμύρια μπουκάλια, ενώ πριν από μια δεκαετία ο αριθμός αυτός ήταν 300 δισεκατομμύρια.
Μελλοντικό συμβάν
Σύμφωνα με τους μελετητές, βέβαια, μπορεί μεν τα πλαστικά μπουκάλια να κατασκευάζονται από υλικά που ανακυκλώνονται εύκολα, η αυξημένη ζήτηση, όμως, ανά την υφήλιο καθιστά πολύ δύσκολη την περισυλλογή τους και την αποφυγή της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Από τα μπουκάλια που πωλήθηκαν το 2016, λιγότερα από τα μισά συλλέχθηκαν και μόνο το 7% κατέληξε στην ανακύκλωση. Όλα τα υπόλοιπα έπεσαν στη θάλασσα ή σε χωματερές. Υπολογίζεται ότι ετησίως στους ωκεανούς καταλήγουν μεταξύ πέντε και 13 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού. Εάν συνεχιστεί αυτή η πρακτική έως το 2025 οι θάλασσες θα περιέχουν σε βάρος περισσότερο πλαστικό από ότι ψάρια. Και εάν κάποιους δεν τους ενδιαφέρει η θαλάσσια ζωή, υπάρχει ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο: Τα πλαστικά από τις θάλασσες έχουν ήδη μπει στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.
ΜΑΥΡΟΥΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ --ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕΤΡΑ ΤΑΣΤΡΑ--
0 Σχόλια
Recommended Comments
Δεν υπάρχουν σχόλια προς εμφάνιση.